10 ερωτήσεις για να μάθω εάν μπορώ να μείνω έγκυος

Αρκετές γυναίκες αναρωτιούνται με άγχος εάν θα μπορέσουν να μείνουν έγκυες και να κάνουν παιδί.  Ενα ζευγάρι χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας και σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία έχει περίπου 25% ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης. Θέτοντας στον εαυτό της κάθε ενδιαφερόμενη συγκεκριμένα ερωτήματα, θα μπορεί να έχει μία πρώτη εικόνα της δυνατότητας της να μείνει έγκυος και να κάνει παιδί. Ιδού τα επίμαχα ερωτήματα :

Εχω σταθερή περίοδο – κύκλο;

Μία γυναίκα που έχει σταθερό κύκλο θεωρητικά έχει και σταθερή ωορρηξία. Συνεπώς για 24 ώρες κάθε μήνα το ωάριο της μπορεί να γονιμοποιηθεί και να κάνει παιδί. Οι διαταραχές της περιόδου χρήζουν διερεύνησης γιατί μπορεί να κρύβουν άλλες αιτίες υπογονιμότητας.

Εχω ιστορικό από κάποια χρόνια πάθηση (πρόβλημα με θυρεοειδή, με θρομβοφιλία, με αυτοάνοσα νοσήματα ,κ.ά.);

Η θυρεοειδική λειτουργία παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Σε περιπτώσεις ασυμπτωματικής        θυρεοειδίτιδας   (δηλαδή χωρίς συμπτώματα ή ενοχλήσεις) οι ενδοκρινολόγοι προτείνουν η ορμόνη TSH να είναι   μικρότερη απο 2.5mU/L. Οι διάφορες μορφές θρομβοφιλίας ( προδιάθεση για αυξημένη πηξη του αίματος και δημιουργίας θρόμβων) προκαλούν συνήθως παλίνδρομες κυήσεις, όπως και κάποια αυτο-άνοσα νοσήματα (πχ αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο). Με τη θρομβοφιλία θρομβώνονται τα αγγεία αιμάτωσης του εμβρύου ενώ με τα αυτο-άνοσα νοσήματα δημιουργείται ανοσοποιητική αντίδραση με αντισώματα ενάντια στο κύημα.

Σε περιπτώσεις με ιστορικό καρκίνου και χημειοθεραπείας υπάρχει κίνδυνος μη ομαλής λειτουργίας των ωοθηκών. Καλό θα ήταν σε τέτοιες περιπτώσεις να προηγηθεί της θεραπείας συζήτηση για τη διατήρηση της γονιμότητας.

Εχω ιστορικό από κάποιο χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα (επέμβαση στο έντερο, περιτονίτιδα);

Τέτοιου είδους χειρουργεία προδιαθέτουν σε ενδοκοιλιακές συμφύσεις οι οποίες μπορεί να αποτελούν εμπόδιο στην αυτόματη σύλληψη και εγκυμοσύνη, κυρίως λόγω της απόφραξης των σαλπίγγων.

Εχω ιστορικό από επεισόδιο με έντονο πόνο στην κοιλια με πυρετό;

Συχνά η σαλπιγγίτιδα (φλεγμονή της σάλπιγγας από μικρόβια κυρίως) περνά χωρίς κάποιες ειδικές ενοχλήσεις. Χαρακτηριστικό μπορεί να είναι ο έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά που συνοδεύεται και με πυρετό. Μία τέτοια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη σάλπιγγα (υδροσάλπιγγα) και να επηρρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι η εξέταση που απαιτείται για να γίνει η διάγνωση.

Εχω πολύ έντονο πόνο στην περίοδο ή /και στην επαφή;

Ο πόνος στην περίοδο ή / και στην επαφή μπορεί να κρύβει ενδομητρίωση, ή ακόμα και ινομυώματα. Η ενδομητρίωση είναι παράγοντας υπογονιμότητας, ενώ τα ινομυώματα ανάλογα με τη θέση τους μπορεί να προκαλούν αποβολές ή προωρότητα και αιμορραγίες στην κύηση.

Εχω ιστορικό από ινομυώματα, κύστεις στις ωοθήκες;

Τα ινομυώματα είναι ο πιο συχνός καλοήθης όγκος της μήτρας. Ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος η γονιμότητα μπορεί να επηρρεαστεί. Επίσης ακόμα και μετά από αφαίρεση τους (λαπαροσκοπικά ή με τομή) υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Οι οργανικές κύστεις ωοθηκών σε αντίθεση με τις λειτουργικές κύστεις, παραμένουν στις ωοθήκες και εφόσον μεγαλώνουν επηρρεάζουν αρνητικά τη σύλληψη.

Εχω οικογενειακό ιστορικό από συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας (δικερη μήτρα, ενδομήτριο διάφραγμα);

Εχω οικογενειακό ιστορικό από υπογονιμότητα, πολλαπλές αποβολές, πρόωρης εμμηνόπαυσης;

Σε περιπτώσεις όπου κάποιο συγγενικό πρόσωπο παρουσίασε ιστορικό υπογονιμότητας θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανή προδιάθεση (όπως π.χ. στο σύνδρομο των πολυκυστικών, στα ινομυώματα). Σε ιστορικό με πολλαπλές αποβολές θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιας μορφής θρομβοφιλίας, αυτο-άνοσου νοσήματος, ή προβληματικού καρυότυπου (χρωμοσώματα).

Εχω πολλά παραπάνω κιλά από ότι πρέπει ή είμαι ελλιποβαρής;

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία επηρρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα όπως επίσης αυξάνει και τον κλινδυνο επιπλοκών σε μία κύηση. Επίσης το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος επηρρεάζει τη γονιμότητα κυρίως μέσω της ανωοθηλακιορρηξίας.

Κάνω υγιεινή ζωή;

Η σωστή διατροφή και άσκηση βοηθάει στη διατήρηση της γονιμότητας και στην καλή έκβαση μίας ενδεχόμενης κύησης. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες μπορούν να επηρρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η γονιμότητα φθίνει με την ηλικία, κυρίως μετά τα 35 έτη. Αρκετές λοιπόν γυναίκες ενδιαφέρονται για τον έλεγχο γονιμότητας τους. Άρα αφού θέσει στον εαυτό της κάθε γυναίκα που ενδιαφέρεται για εγκυμοσύνη , τα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της πρωτίστως.