Γονιμότητα στη γυναίκα μετά τα 35 έτη

Τις τελευταίες δεκαετίες η γυναίκα αφιερώνει χρόνο στην καριέρα της εις βάρος μερικές φορές στη δημιουργία οικογένειας και στην τεκνοποίηση. Ο μέσος όρος που τεκνοποιεί μία γυναίκα στη χώρα μας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε όμως ότι η γονιμότητα φθίνει με την ηλικία, κυρίως μετά τα 35 έτη.Τι γίνεται λοιπόν με τη γονιμότητα μετά τα 35 έτη;

Αρκετές λοιπόν γυναίκες ενδιαφέρονται για τον έλεγχο γονιμότητας.Το ζητούμενο είναι η γονιμότητα μετά τα 35 έτη. Δηλαδή, μία γυναίκα που αναρωτιέται εάν είναι γόνιμη και εάν μπορεί να κάνει παιδιά, μπορεί να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της.

Συγκεκριμένα :

  • Το ιατρικό ιστορικό μπορεί να αποκαλύψει κάποιο οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
  • Η γυναικολογική εξέταση
  • Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων

    Η εξέταση αυτή δίνει μία άμεση εικόνα της κατάστασης της μήτρας και των ωοθηκών μίας γυναίκας.

  • Ορμονικός έλεγχος

Η διερεύνηση της ωοθυλακιορρηξίας

  • Η διερεύνηση της ωοθυλακιορρηξίας πραγματοποιείται με εξέταση αίματος την 2η-3η μέρα του κύκλου. Οι κυριότερες ορμόνες που διερευνούνται είναι: LH, FSH, Οιστραδιόλη, Προγεστερόνη, Προλακτίνη, TSH, T3, T4, DHEAS, Τεστοστερόνη. Μ’αυτό τον τρόπο ανιχνεύονται κυρίως ορμονολογικά αίτια της υπογονιμότητας.
  • Η μέτρηση της προγεστερόνης την 21η μέρα του κύκλου επιβεβαιώνει ότι μία γυναίκα είχε ωοθυλακιορρηξία.

Οι δύο πιο σημαντικές ορμόνες στον έλεγχο γονιμότητας είναι οι FSH και AMH, οι οποίες αντικατοπτρίζουν σε ένα βαθμό τα αποθέματα ωαρίων των ωοθηκών.

FSH – Θυλακιοτρόπος ορμόνη

Η ορμόνη αυτή αυξάνεται όταν μία γυναίκα πλησιάζει στην κλιμακτήριο. Δηλαδή μία γυναίκα είναι πιο γόνιμη όσο η FSH χαμηλή. Εάν αρχίζει και αυξάνεται σημαντικά πριν την ηλικία των σαράντα ετών τότε υποπτευόμαστε την πρόωρη εμμηνόπαυση.

AMH – Anti Mullerian Hormone

Η ΑΜΗ είναι μία ορμόνη που χρησιμοποιείται ως δείκτης του αποθέματος των ωοθυλάκιων των ωοθηκών αλλά και της ποιότητας των ωοθυλακίων. Όσο πιο χαμηλή είναι η ΑΜΗ, τόσο πιο χαμηλή γονιμότητα έχει μία γυναίκα. Επίσης, η ορμόνη αυτή χρησιμοποιείται και ως δείκτης της απάντησης των ωοθηκών στα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης για πρόκληση ωορρηξίας.

Συνεπώς, για γόνιμες ωοθήκες χρειαζόμαστε χαμηλή FSH και υψηλή AMH

  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού και τραχηλικού επιχρίσματος.
    Η ύπαρξη μερικών μικροβίων όπως τα χλαμύδια και το ουρεόπλασμα θα μπορούσαν να μειώσουν τη δυνατότητα σύλληψης. Συνεπώς η έγκαιρη διάγνωσή τους και θεραπεία, βοηθά στη διατήρηση της γονιμότητας.
  • Υστερο-Σαλπιγγογραφία
    Σε περιπτώσεις που υπάρχει η υποψία προβλημάτων στις σάλπιγγες ή στην κοιλότητα της μήτρας, η εξέταση αυτή θα βοηθήσει στη διάγνωση.

Οι παραπάνω εξετάσεις είναι προσπαθούν να προσδιορίσουν τη γονιμότητα μίας γυναίκας, παρέχοντας ενδείξεις κι όχι αποδείξεις για το αν μια γυναίκα μπορεί ή όχι να συλλάβει αυτόματα. Οι μέθοδοι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν βοηθήσει αρκετά ακόμα και γυναίκες με χαμηλή γονιμότητα, να αποκτήσουν παιδί.

Οι τρόποι διατήρησης της γονιμότητας και μετά τα 35 έτη αναλύονται εδώ.