Μύθοι και πλάνες γύρω από την εγκυμοσύνη.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εγκυμονούσες.

  1. Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών (αναψυκτικών και νερού) στην εγκυμοσύνη ΔΕΝ είναι βλαβερή για την ακοή του εμβρύου. Από τον τέταρτο μήνα κύησης έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του εμβρυικού αυτιού. Ο ήχος από τον περισταλτισμό του εντέρου (εντερικές κινήσεις) είναι σχεδόν συνεχόμενος χωρίς να ενοχλεί το έμβρυο.
  2. Το να κάθεται μία έγκυος «σταυροπόδι» ΔΕΝ βλάπτει το έμβρυο ούτε επηρεάζει τη θέση του, δηλαδή εάν θα έχει ισχιακή προβολή και όχι κεφαλική.
  3. Η πρόκληση τοκετού ΔΕΝ σημαίνει καισαρική τομή.
  4. Η χρήση επισκληριδίου αναλγησίας στον τοκετό ΔΕΝ σημαίνει ότι η γυναίκα θα γεννήσει με καισαρική.
  5. Εάν το έμβρυο έχει μαλλιά ΔΕΝ προκαλεί γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση στην έγκυο δημιουργώντας το αίσθημα καούρας.
  6. Το έμβρυο μέσα στην μήτρα ΔΕΝ αναπνέει, γιατί δέχεται οξυγονωμένο αίμα από τη μητέρα του μέσω του πλακούντα. Αν και πραγματοποιούνται αναπνευστικές κινήσεις από τα έμβρυα, εν τούτοις τα πνευμόνια τους δεν έχουν ακόμα αέρα. Κατά τη γέννηση με το πρώτο κλάμα πραγματοποιείται και η πρώτη εισπνοή και εκπνοή του αέρα.
  7. Στο 2ο και 3ο τρίμηνο κύησης ένα μεγάλο ποσοστό του αμνιακού υγρού προέρχεται από την ούρηση του εμβρύου, το οποίο στη συνέχεια το ξανακαταπίνει.
  8. Το έμβρυο ΔΕΝ δέχεται άμεσα τις τροφές που καταναλώνει η έγκυος. Προϋπάρχει η αποδόμηση των τροφών από το έντερο της γυναίκας. Η ανταλλαγή ουσιών και ιχνοστοιχείων πραγματοποιείται μέσω του φίλτρου του πλακούντα. Γι’αυτό και ΔΕΝ τρώει η έγκυος για δύο άτομα!
  9. Δεν απαγορεύεται η βαφή μαλλιών στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η απορρόφηση από το δέρμα της κεφαλής ουσιών της βαφής είναι ελάχιστη και όχι βλαβερή.
  10. Δεν απαγορεύεται η πτήση με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχει ένας περιορισμός από τις αεροπορικές εταιρείες για το όριο προχωρημένης εγκυμοσύνης (συνήθως στις 34 εβδομάδες). Σε περίπτωση πολύωρης πτήσης θα ήταν καλό η έγκυος να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό της για τη χρήση αντιπηκτικών ενέσεων προληπτικά.