‘Εχει κινδύνους η αποτρίχωση του εφηβαίου ;

Παράσταση αποτρίχωσης από αρχαίο αγγείο

Η αποτρίχωση στο εφηβαίο και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι πλέον μόδα και στη χώρα μας.

Είναι μια αυξανόμενη τάση που μπορεί  στην πραγματικότητα να έχει αρχαίες ρίζες , από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Ρώμης.

Στη σύγχρονη εποχή , τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χρησιμοποιούν μια ποικιλία μεθόδων (ξύρισμα , αποτρίχωση , ψαλίδισμα , λέιζερ) για την απομάκρυνση της ηβικής τρίχας .

Μεταξύ των γυναικών , οι πιο δημοφιλείς αιτίες που το κάνουν, είναι το αισθητικό αποτέλεσμα όταν εμφανίζονται με μαγιό , ενώ αυξάνει παράλληλα τα συναισθήματα της ελκυστικότητας , άνεσης και καθαριότητας.

Κατά ειρωνικό τρόπο , η τελευταία αυτή αιτιολογία μπορεί να είναι αντιφατική , όπως δείχνει νέα έρευνα, η ηβική αποτρίχωση μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ ), γνωστή και ως μολυσματική τέρμινθος .

Ο κίνδυνος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από την αποτρίχωση του αιδοίου και της ηβικής χώρας.

Το ξύρισμα ή αποτρίχωση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και μικρο- τραύματα στο δέρμα σας που αυξάνουν τον κίνδυνο να προσβληθεί από μια ιογενή λοίμωξη . Οι νέες μελέτες παρατήρησαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από μολυσματική τέρμινθο έχουν αυξηθεί μαζί με την αύξηση της ηβικής αποτρίχωσης .

Η μολυσματική τέρμινθος εξαπλώνεται εύκολα , και οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί κυρίως μέσω της αυτο – λοίμωξης που προκαλείται από το ξύσιμο του δέρματος ερεθισμένο μετάτο ξύρισμα .

Άλλα προβλήματα του δέρματος παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη , που σχετίζεται με την ηβική αποτρίχωση είναι:

 • Κονδυλωμάτα (οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αποτρίχωση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο των γεννητικών κονδυλωμάτων που προκαλούνται από ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
 • Βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος
 • ουλές
 • εισδύουσες τρίχες

Μήπως η τριχοφυΐα στο αιδοίο και στο εφηβαίο έχει ένα σκοπό ;

 • Την Προστασία
  • συμβάλλοντας στην προστασία από ξένα σωματίδια όπως η σκόνη και τα παθογόνα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα σας
 • Τον έλεγχο της θερμοκρασίας:
  • η τρίχα συλλαμβάνει τον αέρα που περιβάλλει το σώμα για να μειώσει την απώλεια θερμότητας
 • Τη μείωση της τριβής,
  • η οποία αποτρέπει τον ερεθισμό του δέρματος από τριβή και τραυματισμό
 • Την προωθηση της αίσθησης της αφής

Συνεπώς, υπάρχουν κάποια επιχειρήματα για τη διατήρηση της ηβικής τριχοφυΐας , και είναι πιθανό ότι η μείωση του κινδύνου των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων να είναι ένας από αυτούς . Φυσικά , ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι να ακολουθήσει ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές . Παράλληλα χρειάζεται να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη όμως πρέπει να πούμε ότι η αποτρίχωση του εφηβαίου έχει μειώσει κατά πολύ την εμφάνιση της ψείρας του εφηβαίου .

Συμπερασματικά λοιπόν, σκεφτείτε πριν προχωρήσετε στη ριζική αποτρίχωση της περιοχής των γεννητικών οργάνων, ότι υπάρχουν πιθανόν και κάποιοι μελλοντικοί κίνδυνοι . Ίσως μία μέση λύση με μερική αποτρίχωση θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός αισθητικής και υγείας.