Λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας

Η λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας (υστεροπηξία) προσφέρεται στις περιπτώσεις πρόπτωσης της μήτρας σε νέες γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους .

UterineProlapse-Hysteropexy

Οι γυναίκες που :

  • Έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό μωρά βάρους >3500γρ
  • Έχουν πραγματοποιήσει περισσότερο από ένα φυσιολογικό τοκετό
  • Ασκούν εργασία που επιβάλλει άρση βάρους
  • Έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόπτωσης μήτρας

κινδυνεύουν να παρουσιάσουν πρόπτωση μήτρας, ακόμα και πριν την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Η πρόπτωση της μήτρας είναι η αλλαγή της ανατομικής θέσης της μήτρας λόγω της χαλάρωσης των υποστηρικτικών ιστών της λεκάνης και του περινέου της γυναίκας. Μερικές φορές η πρόπτωση μήτρας μπορεί να συνοδεύεται κι από κυστεοκήλη (πρόπτωση της ουροδόχου κύστης στον κόλπο) ή ορθοκήλη (πρόπτωση του ορθού εντέρου στον κόλπο). Επίσης, η πρόπτωση μπορεί να συνυπάρχει με ακράτεια ούρων.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της πρόπτωσης της μήτρας είναι συνήθως η κολπική υστερεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση κολπικά της μήτρας. Η διαδικασία αυτή αφαιρεί τη μελλοντική γονιμότητα, και επίσης μπορεί να τη βιώσει η γυναίκα ως ακρωτηριαστική. Συνήθως το βάθος και πλάτος του κόλπου μειώνονται μετά από τέτοια επέμβαση και η σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη.

UterineProlapse-Hysteropexy 2

Ενώ, η λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος η όποια χρειάζεται μία ημέρα νοσηλείας και προσφέρει γρήγορη μετεγχειρητική ανάρρωση. Μέσα από μικρές οπές διαμέτρου 0.5 – 1 εκ, καθηλώνεται η μήτρα με τη βοήθεια δυο συνθετικών πλεγμάτων στο ιερό οστό της λεκάνης της γυναίκας.

Με αυτό τον τρόπο η γυναίκα διατηρεί τη μήτρα και τη γονιμότητα της και δεν αλλοιώνεται ο κόλπος, με αποτέλεσμα τη διατήρηση μιας ευχάριστης σεξουαλικής ζωής.

Η λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας είναι μια επέμβαση η οποία απαιτεί εμπειρία στη λαπαροσκοπική γυναικολογική χειρουργική. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και ρομποτικά.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη για αφαίρεση της μήτρας, η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με λαπαροσκοπική υφολική υστερεκτομή, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τομές στο δέρμα και διατηρώντας τα πλεονεκτήματα της γρήγορης ανάρρωσης.

Βελτίωση σε όλα τα συμπτώματα πρόπτωσης με πολύ καλή μετεγχειρητική πορεία έδειξε και μελέτη σε 110 γυναίκες στην οποία συμμετείχα στο νοσοκομείο St-Elisabeth, στην πόλη Namur, του Βελγίου.

(Outcome of laparoscopic sacrocolpopexy with anterior and posterior mesh.

Xiromeritis P, Marotta ML, Royer N, Kalogiannidis I, Degeest P, Devos F.

Hippokratia. 2009 Apr;13(2):101-5.PMID:19561780[PubMed] ).

Αρκετά συχνά με την ανάρτηση της μήτρας στην ανατομική της θέση εμφανίζεται μικρή ακράτεια ούρων, που προϋπήρχε σε λανθάνουσα μορφή. Γι’αυτό και συνδυάζεται η λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας και με τοποθέτηση ταινίας (ΤVTO) κάτω από την ουρήθρα. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται μέσα από μία μικρή τομή στον κόλπο και δεν επηρεάζει τη μετέπειτα διάρκεια της νοσηλείας.