Κάπνισμα και υπογονιμότητα

Το 30% περίπου των αντρών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία καπνίζουν. Ο καπνός του τσιγάρου φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα τόσο πριν τη σύλληψη όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει σημαντικές ενδείξεις για τη συσχέτιση του καπνίσματος με την υπογονιμότητα , αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες ώστε να ισχυροποιηθεί η ενοχοποίηση του τσιγάρου ως προς την αναπαραγωγή.

Οι αναπαραγωγικές επιπτώσεις του καπνίσματος

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στη ΣΥΛΛΗΨΗ

Στα ζευγάρια που ο ένας ή και οι δύο καπνίζουν η σύλληψη μπορεί να καθυστέρηση μέχρι 6 μήνες με ένα χρόνο. Σε μεγάλες δημογραφικές μελέτες βρέθηκε ότι ο ημερήσιος αριθμός των τσιγάρων συνδέεται άμεσα με την καθυστέρηση στη σύλληψη για τεκνοποίηση.

ΜΕΙΩΣΗ της ΩΟΘΗΚΙΚΗΣ λειτουργίας

Η εμμηνόπαυση έρχεται 1 – 4 έτη ΝΩΡΙΤΕΡΑ στις καπνίστριες από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν. Οι τοξικές ουσίες που παράγονται στην καύση του καπνού φαίνεται να επηρεάζουν την παραγωγή και ωρίμανση των ωοθυλακίων της ωοθήκης. Ο μέσος ορός της ορμονών FSH και AMH οι οποίες είναι και οι κυριότεροι δείκτες της ωοθηκικής λειτουργίας, είναι διαφορετικός στις καπνίστριες. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν υψηλότερη FSH και χαμηλότερη ΑΜΗ από τις γυναίκες ιδίας ηλικίας που δεν καπνίζουν.

Επίσης οι καπνίστριες χρειάζονται υψηλότερες δόσεις φαρμακευτικών ουσιών για την πρόκληση ωοθυλακιορηξίας στα πλαίσια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Γεγονός που φανερώνει επίσης την αρνητική επίδραση του καπνού στη λειτουργία των ωοθηκών.

Επίδραση του καπνίσματος στο ΣΠΕΡΜΑ

Από διαφορές μελέτες έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το κάπνισμα μπορεί να ελαττώσει τη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, όπως και να επηρεάσει αρνητικά τη μορφολογία τους, συχνά όμως μέσα στα φυσιολογικά όρια. Επίσης το παθητικό κάπνισμα των συντρόφων τους μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα τους.

Το δυναμικό ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ

Η τοξικότητα του καπνού επηρεάζει τη γαμετογέννηση, δηλαδή τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση των αναπαραγωγικών κυττάρων στις ωοθήκες και στους όρχεις. Έχει βρεθεί ότι μπορεί να δημιουργηθούν βλάβες τόσο στα χρωμοσώματα όσο και στο DNA των κυττάρων.

Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για έμβρυο με τρισωμία 21 (σύνδρομο Down). Επίσης στους άντρες που καπνίζουν εμφανίζεται πιο συχνά χρωμοσωμική ανωμαλία στα σπερματοζωάρια τους (δισωμία Υ).

Η καταστροφή του DNA των αναπαρωγικών κυττάρων από στοιχεία του καπνού, μπορεί να προκαλέσει αποβολές, πρόωρη εμμηνόπαυση και μειωμένη γονιμότητα.

Επίδραση στην αρχόμενη εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παλινδρόμηση της κύησης και αποβολής. Το γεγονός οφείλεται κυρίως στην επίδραση της νικοτίνης, του μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων ουσιών του καπνού.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρκετά την καλή λειτουργία των αγγείων. Συνεπώς επηρεάζει και την αιμάτωση του πλακούντα σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Επίσης στις γυναίκες που καπνίζουν εμφανίζεται πιο συχνά βακτηριακή κολπίτιδα η οποία έχει ενοχοποιηθεί για αποβολή στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπως και για πρόωρο τοκετό.

Η σωστή λειτουργία των σαλπίγγων μάλλον επηρεάζεται κι αυτή από το κάπνισμα γι’αυτό και αυξάνει το ποσοστό εξωμητρίων κυήσεων στις γυναίκες που καπνίζουν.

Επίδραση της εγκύου που καπνίζει στα αρσενικά παιδιά της

Σε μια επιδημιολογική μελέτη στη Σκανδιναβία, βρέθηκε ελαττωμένη συγκέντρωση σπέρματος σε άντρες των οποίων η μητέρα κάπνιζε στην εγκυμοσύνη.

Επίδραση στην Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Οι καπνίστριες χρειάζονται σχεδόν τους διπλάσιους κύκλους (προσπάθειες) εξωσωματικής γονιμοποίησης για να μείνουν έγκυες, από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Κάθε γυναίκα που θέλει να προφυλάξει τη γονιμότητά της θα πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα. Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Ζητήστε βοήθεια από το γιατρό σας στην προσπάθεια να διακόψετε το κάπνισμα.