Η πρόληψη στην ιατρική είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος στην ιατρική για την ελάττωση εμφάνισης προβλημάτων και την πρόωρη αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα, κάθε γυναίκα θα μπορούσε να ακολουθήσει τις παρακάτω συμβουλές για καλύτερη γυναικολογική υγεία.
1. Ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο στο γυναικολόγο
Ο προληπτικός έλεγχος στο γυναικολογικό ιατρείο περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, τη λήψη του τεστ Παπανικολάου, καθώς και την ψηλάφηση των μαστών. Δηλαδή, η γυναίκα από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής θα πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο της ακόμα και εάν νιώθει εντελώς καλά, ώστε να πραγματοποιείται ο προληπτικός έλεγχος.
2. Προσοχή στα συμπτώματα.
Kάθε γυναίκα θα πρέπει να είναι προσεκτική σε αλλαγές που παρατηρεί εξωτερικά ή ψηλαφά στο αιδοίο και στους μαστούς. Εάν επίσης, παρατηρήσει διαταραχές στην περίοδό της ή αιμόρροια στην εμμηνόπαυση,ή ακόμα έντονο άλγος στην κοιλιά, θα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα το γυναικολόγο της.
3. Προφυλακτικά μέτρα στο σεξ
Το προφυλακτικό προστατεύει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από τα περισσότερα αφροδίσια νοσήματα καθώς και από το AIDS και τις ηπατίτιδες. Η εμφάνιση δυσπλασίας του τραχήλου από τον ιό HPV αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των συντρόφων μίας γυναίκας με τους οποίους είχε επαφή χωρίς προφύλαξη.
4. Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ο εμβολιασμός αποτελεί πρωτογενή πρόληψη , δηλαδή προλαμβάνει τη λοίμωξη απο τον ιό HPV, σε σχέση με το τεστ Παπανικολάου πραγματοποιείται η διάγνωση της δυσπλασίας σε πρώιμα στάδια. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από την παιδική κιόλας ηλικία.
5. Σωματική άσκηση
Η σωματική άσκηση βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, το οποίο επηρρεάζει την έμμηνο ρύση και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
Επίσης, η άσκηση πριν, κατά τη διάρκεια αλλα και μετά την εγκυμοσύνη έχει ευεργετικές ιδιότητες.
6. Διατροφή
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολική λήψη θερμίδων βοηθά στη διατηρήρηση του φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος. Ένας πολύ χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια , δηλαδή έλλειψη περιόδου. Σε αντίθεση, ένας πολύ υψηλός δείκτης σε γυναίκες με προδιάθεση για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να προκαλέσει εκτός από αμηνόρροια μέχρι και σακχαρώδη διαβήτη.
Η λήψη αντιοξειδωτικών ιχνοστοιχείων και βιταμινών ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων (κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις) όπως και στην καταπολέμμηση της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας από τον ιό ΗPV. Τέλος, η διατροφή πλούσια σε γαλακτοβάκιλλους (προβιοτικά) ενισχύει την εντερική και κολπική χλωρίδα (μικροβίωμα), προλαμβάνοντας έτσι τις κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις.
7. Να μην καπνιζει
Το κάπνισμα βλάπτει γενικά την υγεία, αλλά στη γυναικολογία έχει βρεθεί ότι επηρρεάζει τη γονιμότητα αλλά και την άμυνα του τραχήλου της μήτρας σε περιπτώσεις δυσπλασίας απο τον ιό HPV.
8. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του περινέου ( Κέγκελ)
Κυρίως μετά από φυσιολογικό τοκετό, η ενδυνάμωση του περινέου με ειδικές ασκήσεις θα βοηθήσει στην πρόληψη της ακράτειας ούρων αλλά και στην πρόληψη της εμφάνισης της πρόπτωσης της μήτρας, της ουροδόχου κύστης και του ορθού, στην εμμηνόπαυση που ατροφούν οι ιστοί λόγω έλλειψης οιστρογόνων.
9. Έγκαιρα εγκυμοσυνη
Η γονιμότητα της γυναίκας φθίνει κυρίως μετά τα 35 έτη, συνεπώς ο προγραμματισμός για τεκνοποίηση θα πρέπει να γίνει νωρίτερα. Σε περιπτώσεις που επιθυμεί η γυναίκα να διατηρήσει τη γονιμότητά της και μετά τα 35 έτη , καλό θα ήταν να σκεφτεί την κρυοκατάψυξη ωαρίων ή και ωοθηκικού ιστού.
Επίσης, σημαντικές επιπλοκές της εγκυμοσύνης ( χρωμοσωμικές ανωμαλίες εμβρύου, παλίνδρομη κύηση, αρτηριακή υπέρταση, προεκλαμψία, διαβήτης,προδρομικός πλακούντας) είναι πιο συχνές όσο η ηλικία της γυναίκας είναι πιο προχωρημένη.
10. Περιποίηση αιδοίου και κόλπου
Πάρα πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες επειδή θέλουν να είναι πολύ καθαρές. Οι διάφορες κολπικές εκκρίσεις ή μυρωδιές τις κάνουν να νομίζουν ότι έχουν κάποιο μικρόβιο στην περιοχή και προσπαθούν να απολυμάνουν την περιοχή. Ομως το δέρμα του αιδοίου χάνει το προστατευτικό υδρολιπιδικό στρώμα με το συχνό πλύσιμο. Επίσης ο κόλπος θα πρέπει να θεωρείται ως ένα οικοσύστημα που στηρίζεται στην ισορροπία εκατομμυρίων μικροβίων μεταξύ τους. Εάν με το υπερβολικό πλύσιμο διαταράξουμε αυτή την ισορροπία, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες για την ανάπτυξη μιας πραγματικής κολπίτιδας. Συμβουλές για τη σωστή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής θα βρείτε εδώ.
Επίσης η αποτρίχωση του αιδοίου είναι πλέον στη μόδα, αλλά καλό θα ήταν να σκεφτεί πριν προχωρήσει μία γυναίκα στη ριζική αποτρίχωση της περιοχής των γεννητικών οργάνων, ότι υπάρχουν πιθανόν και κάποιοι μελλοντικοί κίνδυνοι . Ίσως μία μέση λύση με μερική αποτρίχωση θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός αισθητικής και υγείας.