Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι το τελευταίο στάδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και μάλιστα με τα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 40%.
Το μεγαλύτερο αυτό ποσοστό επιτυχίας οφείλεται κυρίως στο ότι η γυναίκα παράγει περισσότερα ωάρια, όποτε και γονιμοποιημένα έμβρυα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ποιοτικής διαλογής ωαρίων και εμβρύων.
Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την φαρμακευτική πρόκληση της ωοθυλακιορρηξίας για 14 μέρες περίπου. Στη μέση του κύκλου πραγματοποιείται η ωοληψία, η λήψη δηλαδή των ώριμων ωαρίων από τις ωοθήκες. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η τεχνητή γονιμοποίηση με τα σπερματοζωάρια στο εργαστήριο (έξω από το σώμα δηλαδή – εξωσωματική).
Την 2η με 5η μέρα των γονιμοποιημένων ωαρίων (δηλαδή των εμβρύων), πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά μέσα στη μήτρα. Ανάλογα με τον αριθμό των εμβρύων, την ποιότητα τους και την ηλικία της γυναίκας, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά ενός ή περισσοτέρων εμβρύων.
Η αμερικάνικη εταιρεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγης, προσφέρει ένα στατιστικό μοντέλο πρόβλεψης της επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας.
Διερεύνηση γιατί απέτυχε η εξωσωματική γονιμοποίηση
Όταν όμως αποτύχει η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής διερεύνηση. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός εάν η γυναίκα κατάφερε να αποκτήσει έμβρυα, και εάν είχε θετικό τεστ κύησης που όμως δεν προχώρησε σε εγκυμοσύνη και τοκετό.
- Σε περιπτώσεις που οι ωοθήκες δεν ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή και δεν υπήρξε παραγωγή πολλών ποιοτικών ωαρίων, θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου το πρωτόκολλο πρόκλησης ωορρηξίας. Το ενδεχόμενο συλλογής ωαρίων σε φυσικό κύκλο (χωρίς φαρμακευτική αγωγή) είναι επίσης μια επιλογή.
Η περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ενδομητρίωση θα βοηθούσε επίσης, αφού η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ωοθυλακιορρηξία και την εμφύτευση του εμβρύου.
- Σε περιπτώσεις που τα έμβρυα καλής ποιότητας δεν είναι αρκετά, εκτός από τη διερεύνηση καρυότυπου (δηλαδή των χρωμοσωμάτων) του ζευγαριού, καλό θα ήταν να γίνει και η εξέταση για τον κατακερματισμό του DNA σπέρματος.
- Σε περιπτώσεις που υπήρχαν έμβρυα καλής ποιότητας τα οποία όμως ή δεν κατάφεραν να εμφυτευτούν ή παλινδρόμησαν οι εξής εξετάσεις είναι απαραίτητες, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αποβολών :
– Εξετάσεις αίματος στη γυναίκα για θρομβοφιλίες
– Εξετάσεις αίματος στη γυναίκα για αυτο-άνοσα νοσήματα
– Υστεροσκόπηση με βιοψία ενδομητρίου για τυχόν ενδομητρίτιδα
– Λήψη δείγματος ενδομητρίου για εξέταση μικροβιώματος (μικροβίωμα ενδομητρίου είναι η ακριβής μικροβιακή σύνθεση του ενδομητρίου). Η διαταραχή στην μικροβιακή ισορροπία του ενδομητρίου εμποδίζει την εμφύτευση και την ανάπτυξη του εμβρύου.
Σημασία έχει να μην απογοητεύεται το ζευγάρι μετά από μια αποτυχημένη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η πολυπόθητη τεκνοποίηση θα επέλθει μέσα από τη διαδικασία διερεύνησης της υπογονιμότητας και των πιθανών αιτιών αποβολής, όπως και με τη συνεχόμενη προσπάθεια.