ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Όταν το ζευγάρι αποφασίσει ότι θα ήθελε να αποκτήσει παιδί, καλό είναι να παρθούν ορισμένα μέτρα.

Καταρχήν, η γυναίκα θα πρέπει να σταματήσει την ορμονική αντισύλληψη (αντισυλληπτικό χάπι, δακτύλιος). Ο κύκλος επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν αφαιρείται το ενδομήτριο σπιράλ.

Καλό θα ήταν η μελλοντική μητέρα να διακόψει το κάπνισμα εάν καπνίζει και να αποφεύγει τη λήψη άλλων τοξικών ουσιών. Όσον αφορά το αλκοόλ, δύο μέχρι με τρία ποτήρια την εβδομάδα, κυρίως κρασιού, είναι το ανώτερο επιτρεπτό όριο.

Σε περίπτωση που η γυναικά πάσχει από χρόνια ασθένεια (υπέρταση, ζαχαρώδη διαβήτη, υποθυρεοειδισμό, νεφρική ανεπάρκεια, κ. ά.) ή υποβάλλεται σε φαρμακευτική αγωγή (αντι-επιληπτικά, αντι-καταθλιπτικά, ορμονική υποκατάσταση θυρεοειδούς, ινσουλίνη, θεραπεία κατά της ακμής), θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό της για την επιθυμία της να μείνει έγκυος, ούτως ώστε να πληροφορηθεί για τις τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν, και επίσης να αναπροσαρμοστεί η θεραπεία της.

Εάν η γυναίκα έχει περιττά κιλά, θα πρέπει να προσπαθήσει να αδυνατίσει πριν μείνει έγκυος με άσκηση και διατροφή. Η εγκυμοσύνη ως γνωστόν, συνδέεται με λήψη κιλών, και η πιθανότητα για επιπλοκές (αρτηριακή υπέρταση, διαβήτης) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται πολύ στις υπέρβαρες εγκυμονούσες.

Τέλος, επειδή έχει αναφερθεί σε μελέτες, ότι η λήψη της βιταμίνης φυλλικού οξέως πρίν τη σύλληψη μειώνει την πιθανότητα ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού, συνιστάται η καθημερινή λήψη φυλλικού οξέως  από τη γυναίκα για όλο το διάστημα που προσπαθεί να μείνει έγκυος.

Mommy’s School
Μητρικός Θηλασμός
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Τοκετός σαν στο σπίτι