Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του εμβρύου και η προετοιμασία για τον τοκετό. Το έμβρυο λαμβάνει συνήθως μετά τις 32 εβδομάδες την τελική θέση του στη μήτρα (πιο συχνά κεφάλι ή ισχίο προς τα κάτω).

Η έγκυος αισθάνεται πιο ‘βαριά’ σε όλες της τις κινήσεις, γι’αυτό και χρειάζεται και κατάλληλη προσαρμογή. Εκείνη την περίοδο συνήθως διακόπτει και την εργασία της.

Συχνά παρατηρείται οίδημα στα πόδια της, δηλαδή πρήξιμο στους ασταγάλους που μπορεί να φτάνει μέχρι τα πόδια και τις γάμπες. Αυτό εξηγείται από μία ήπια κατακράτηση υγρών λόγω ορμονών, και από την κακή επιστροφή του αίματος μέσα από τις φλέβες λόγω συμπίεσής της κάτω κοίλης φλέβας από την εγκυμονούσα μήτρα. Με τον ίδιο τρόπο εξηγείται και η έξαρση των κιρσών στα πόδια και στο αιδοίο, ή και των αιμορροΐδων προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Εάν το οίδημα στα πόδια εμφανιστεί απότομα και σε μεγάλο βαθμό, καλό είναι να ενημερωθεί ο ιατρός για να αποκλείσει μία αρχόμενη προεκλαμψία. Προεκλαμψία είναι ένα σύνδρομο στην εγκυμοσύνη κατά το οποίο επηρεάζεται η λειτουργία των νεφρών και του ήπατος της γυναίκας και παρουσιάζονται κυρίως αρτηριακή υπέρταση και πρωτεϊνουρία. Άλλα συμπτώματα προεκλαμψίας μπορεί να είναι η οπτική παραίσθηση (σαν να υπάρχουν μυγαράκια μπροστά στα μάτια), καθώς και πόνος στο επιγάστριο.

Όταν συμπληρωθεί και η 36η εβδομάδα κύησης, το έμβρυο μπορεί να γεννηθεί πλέον χωρίς τον φόβο της προωρότητας.

 

Πότε θα πρέπει η έγκυος να παρουσιαστεί στο μαιευτήριο ή στον ιατρό της;

  • Όταν παρατηρηθεί απώλεια αίματος, ή υγρού από τον κόλπο
  • Όταν εμφανιστούν κοιλιακοί πόνοι με περιοδικότητα και αυξανόμενη ένταση που διαρκούν
  • Όταν παρατηρηθεί ελάττωση στην κινητικότητα του εμβρύου από την εγκυμονούσα. Η γυναίκα θα πρέπει να αισθάνεται το έμβρυο στο τρίτο τρίμηνο τουλαχιστον 10 φορές την ημέρα.
  • Όταν η γυναίκα έχει κάποιο δίλημμα ή προβληματισμό για κάτι που της παρουσιάστηκε. Καλύτερα να εξεταστεί μία φορά χωρίς ιδιαίτερο λόγο παρά να μην εξεταστεί ενώ ίσως υπάρχει σοβαρός λόγος.
Mommy’s School
Μητρικός Θηλασμός
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Τοκετός σαν στο σπίτι