Επιτέλους έφτασε η πολυπόθητη ημέρα της γέννησης του παιδιού σας. (Πατήστε εδώ για την εφαρμογή για κινητά σχετική με τα σημάδια τοκετού καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.)

Βρίσκεστε ήδη στο Μαιευτήριο και ο τοκετός είναι σε εξέλιξη. Εφόσον ο τοκετός δεν είναι οξύς, δεν είναι δηλαδή πάρα πολύ γρήγορος, με την είσοδό σας στο μαιευτήριο υποβάλλεστε σε κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και στην προετοιμασία για τη γέννα (κλίσμα, καλλωπισμός ηβικής χώρας).

Η διαδικασία του τοκετού απαρτίζεται από ωδίνες (δηλαδή συσπάσεις της μήτρας) και διαστολή του τραχήλου της μήτρας μέχρι τα 10 εκατοστά. Η ελάχιστη δυνατή ταχύτητα διαστολής του τραχήλου είναι περίπου 1 εκατοστό την ώρα. Ο ρυθμός αυτός είναι ενδεικτικός και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες (επισκληρίδιος αναισθησία, πρωτόκολλο πρόκλησης τοκετού κ.ά.). Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του τοκετού η έγκυος είναι συχνά συνδεδεμένη με τον καρδιοτοκογράφο, δηλαδή τη συσκευή που καταγράφει τον καρδιακό παλμό του παιδιού μέσα στη κοιλιά, καθώς και τις συσπάσεις της μήτρας. Επίσης, πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα δακτυλική εξέταση του τραχήλου της μήτρας, ώστε να προσδιορίζεται η διαστολή, η εξάλειψη και η υφή του τραχήλου της μήτρας, καθώς και η θέση και προβολή του εμβρύου.

Αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια εξέλιξης του τοκετού, πραγματοποιείται τεχνητή ρήξη των εμβρϋικών υμένων και απελευθερώνεται το αμνιακό υγρό στον κόλπο. Το αμνιακό υγρό περιέχει προσταγλανδίνες που επιταχύνουν τη διαστολή του τραχήλου.

Στη φάση της εξώθησης, είναι απαραίτητη η συνεργασία της επιτόκου με τη μαία και τον γυναικολόγο. Είναι η στιγμή που η γυναίκα θα χρησιμοποιήσει αυτά που έμαθε σε μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό, ή ακολουθεί απλώς τις οδηγίες των μαιών και του μαιευτήρα της.

Οι πόνοι των ωδινών είναι χρήσιμοι σ’ αυτή τη φάση γιατί καθοδηγούν τη γυναίκα στο να ‘σφίγγεται’ και να ‘σπρώχνει’ σαν να θέλει να διώξει τον πόνο.

Συχνά, για να αποφευχθεί ο μη ελεγχόμενος τραυματισμός του κόλπου και του περιναίου κατά την έξοδο του παιδιού, πραγματοποιείται περινεοτομή. Μετά το τέλος του τοκετού, πραγματοποιείται η συρραφή της περινεοτομής υπό τοπική αναισθησία, με απορροφήσιμα ράμματα συνήθως.

Mommy’s School
Μητρικός Θηλασμός
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Τοκετός σαν στο σπίτι