Η σεξουαλική ζωή συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την ανάλογη προσαρμογή βέβαια.

Στο πρώτο τρίμηνο, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, γεγονός που δεν επηρεάζει την σεξουαλική της ζωή. Αντενδείκνυται ωστόσοη σεξουαλική επαφή σε περιπτώσεις κολπικής αιμόρροιας, αποκόλλησης μεμβρανών ή πλακούντα, και γενικά στις περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης.

Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εγκυμοσύνης, οι σεξουαλικές επαφές μπορούν να συνεχιστούν, χωρίς βέβαια ‘ακροβατικές’ στάσεις ή στάσεις που πιέζουν υπερβολικά την κοιλιά της εγκύου. Ειδικά στο τέλος του τρίτου τριμήνου, που η έγκυος έχει ‘βαρύνει’ αρκετά, προτιμώνται η πλάγια στάση και η στάση στην οποία ο άνδρας βρίσκεται πίσω από τη γυναίκα.

Απόλυτη αντένδειξη των σεξουαλικών επαφών είναι οι πρόωρες συσπάσεις της μήτρας ή και η πρόωρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας πριν τις 37 εβδομάδες.

Επειδή το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες που προκαλούν διαστολή στο τράχηλο της μήτρας, έχει περιγραφεί ότι η σεξουαλική επαφή ευνοεί την έναρξη του τοκετού. Γι’αυτό και συνιστάται μερικές φορές στις παρατάσεις εγκυμοσύνης.

Mommy’s School
Μητρικός Θηλασμός
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Τοκετός σαν στο σπίτι