Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα μεταξύ 20 με 24 εβδομάδων αμηνόρροιας, οι συνθήκες για κοιλιακό υπερηχογράφημα είναι ιδανικές για τη μορφολογική εκτίμηση του εμβρύου. Το έμβρυο είναι αρκετά ανεπτυγμένο και υπάρχει αρκετό αμνιακό υγρό γύρω του, γεγονός που αυξάνει την ευκρίνεια του υπερηχογραφήματος.

Συνεπώς, μεταξύ 20 και 24 εβδομάδων κύησης θα πρέπει να πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, όπως είθισται να λέγεται, από ιατρό εξειδικευμένο στο εμβρϋικό υπερηχογράφημα. Είναι μια εξέταση που διαρκεί απο 20 έως 40 λεπτά, και κοστίζει περισσότερο από μία απλή υπερηχογραφική εξέταση. Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος εκτιμάται η ανάπτυξη και η μορφολογία του εμβρύου, ο πλακούντας, ο ομφάλιος λώρος, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η αιμάτωση της μήτρας κ.ά.

Όπως αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο του προγεννητικου ελέγχου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο πρώτο τρίμηνο, ο υπολογισμός της πιθανότητας να φέρει ένα έμβρυο μία συγκεκριμένη χρωμοσωμική ανωμαλία, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία της μητέρας, τα υπερηχογραφικά ευρήματα (αυχενική διαφάνεια, ρινικό οστό κ.ά.) και τα επίπεδα ορισμένων βιοχημικών δεικτών (PAPP-A, hCG) στο αίμα της μητέρας, ανιχνεύει πάνω από το 90% των εμβρύων με τρισωμία 21. Με το μορφολογικό υπερηχογράφημα του δευτέρου τριμήνου, δύνανται να ανιχνευτούν 60% των 10% των εμβρύων με σύνδρομο Down που δεν ανιχνεύτηκαν στο πρώτο τρίμηνο.

Σε περίπτωση που ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (υπερηχογράφημα, βιοχημικός έλεγχος, εμβρυικό DNA (NIPT)) ανιχνεύει στοιχεία υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, προτείνεται στην έγκυο η αμνιοπαρακέντηση, δηλαδή η λήψη αμνιακού υγρού για προσδιορισμό των εμβρϋικών χρωμοσωμάτων (καρυότυπος). Η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται μετά τις 14 εβδομάδες αμηνόρροιας. Δεν χρειάζεται αναισθησία. Πρόκειται για τη λήψη 20cc αμνιακού υγρού με παρακέντηση, με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η έγκυος αναπαύεται για λίγη ώρα μετά την αμνιοπαρακέντηση, και μετά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Για 24 ώρες θα αναπαύεται στο σπίτι, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη ρήξη των εμβρϋικών υμένων.

Τα πρώτα αποτελέσματα για την τρισωμία 21 βγαίνουν σε 48 ώρες, ενώ για τον ολοκληρωμένο καρυότυπο χρειάζονται 15 μέρες περίπου.

Mommy’s School
Μητρικός Θηλασμός
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Τοκετός σαν στο σπίτι