• Ναυτίες παρατηρούνται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, και υποχωρούν μετά τις 12 εβδομάδες. Η λήψη φαρμάκων μετά τη σύμφωνη γνώμη του μαιευτήρα, μπορεί να υποβαθμίσει τα συμπτώματα. Σε περιπτώσεις που η έγκυος ταλαιπωρείται από εμέτους και ναυτίες, που την εμποδίζουν να σιτιστεί, προκαλώντας απώλεια βάρους, χρειάζεται η άμεση εκτίμηση γυναικολόγου για τυχόν νοσηλεία και ενδοφλέβια ενυδάτωση και θεραπεία.
  • Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες που ήταν δυσκοίλιες και πριν την εγκυμοσύνη. Ο ορισμός της δυσκοιλιότητας είναι λιγότερο από μία κένωση κάθε τρεις μέρες. Όμως τα συμπτώματα είναι πολύ υποκειμενικά. Προκαλούνται συχνά κοιλιακές κράμπες. Η προσαρμογή σε διαιτολόγίο πλούσιο σε τροφικές ίνες (φρούτα, δημητριακά) είναι από τα πρώτα και σημαντικά μέτρα κατά της δυσκοιλιότητας. Κατόπιν ιατρικής συμβουλής, η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων με ίνες κατάπολεμά αποτελεσματικά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Επίσης, η λήψη μαγνησίου καταπραΰνει τις κράμπες και βοηθάει στις κενώσεις.
  • Το αίσθημα καούρας, δηλαδή της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, είναι συχνό μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της πίεσης που ασκεί η εγκυμονούσα μήτρα στο στομάχι. Θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη καφέ, σοκολάτας, τσαγιού, χυμών μετά τις 7 το απόγευμα, διότι οι ουσίες αυτές χαλαρώνουν τον γαστρο-οισοφαγικό σφιγκτήρα και ευνοούν την παλινδρόμηση. Επίσης, η κεφαλή της εγκύου στο κρεβάτι της, θα πρέπει να είναι υπερυψωμένη ώστε να εμποδίζει με αυτό τον τρόπο την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Κατόπιν ιατρικής συμβουλής, η λήψη από το στόμα διαλυμάτων αργίλου κα μαγνησίου καταπραΰνουν τη συμπτωματολογία.
  • Η οσφυαλγία, δηλαδή πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, παρατηρείται κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της προσαρμογής της σπονδυλικής στήλης στο βάρος και στη θέση της εγκυμονούσας μήτρας. Με αυτόν τον τρόπο παρατηρείται μία αύξηση της λόρδωσης της οσφυϊκής μοίρας, η οποία μπορεί να συνδέεται με μυοσκελετικούς πόνους. Η λήψη παρακεταμόλης (μέχρι 3 γραμμάρια ημερησίως) ανακουφίζει τη συμπτωματολογία χωρίς να την εξαφανίζει. Σε περιπτώσεις έντονης οσφυαλγίας, επιβάλλεται η ιατρική γνωμάτευση για τυχόν λήψη συμπληρωματικής φαρμακευτικής αγωγής και φυσικοθεραπείας.
  • Οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται ή εμφανίζονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω της φλεβικής ανεπάρκειας που προκαλείται στα κάτω άκρα εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η μήτρα στην κάτω κοίλη φλέβα. Συνεπώς, υποχωρούν ή εξαφανίζονται τελείως μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η αποφυγή της ορθοστασίας και η υπερυψωμένη θέση των ποδιών όταν η έγκυος αναπαύεται, ανακουφίζουν αρκετά τη συμπτωματολογία των κιρσών. Η λήψη φυτικών φλεβοτονικών ουσιών (Daflon), κατόπιν συνεννόησης με το γυναικολόγο, δύναται να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
  • Ύπνος. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλοί από τους παραπάνω παράγοντες (οσφυαλγία, κοιλιακές κράμπες, καούρα) μπορούν να επηρρεάσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου της εγκύου, γι’αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Τα υπνωτικά φάρμακα αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη. Σε περιπτώσεις έντονου άγχους και αϋπνιών, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη ειδικού ιατρού. Τα σκευάσματα με βάση φυτικά εκχυλίσματα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα.
Mommy’s School
Μητρικός Θηλασμός
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Τοκετός σαν στο σπίτι