Το κάπνισμα δυστυχώς είναι αρκετά διαδεδομένο στις νεαρές γυναίκες της χώρας μας. Είναι αρκετά δύσκολη η διακοπή του και η απεξάρτηση από τη νικοτίνη. Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα και με τη γονιμότητα. Αρκετές γυναίκες με το που μαθαίνουν ότι είναι έγκυες σταματούν το κάπνισμα από τη θέλησή τους για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την αιμάτωση του πλακούντα και τις ανταλλαγές αερίων (οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μονοξείδιο του άνθρακα) μεταξύ μητρικού και εμβρϋικού αίματος. Γι’αυτό και οι καπνίστριες γεννούν συνήθως παιδιά χαμηλού βάρους. Το κάπνισμα αντεδείκνεται απόλυτα στην εγκυμοσύνη. Η μελλοντική μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν καπνίζει επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου της, χωρίς να είναι επιλογή του ίδιου του εμβρύου. .

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη η γυναίκα να διακόψει το κάπνισμα άμεσα. Σ’ αυτήν την ομολογουμένως δύσκολη προσπάθειά της ο ιατρός είναι αρωγός. Σε περιπτώσεις φανατικών καπνιστριών, είναι άμεση η ανάγκη για δραστική μείωση του αριθμού των ημερήσιων τσιγάρων, σταδιακά μέχρι την απόλυτη διακοπή με την κατάλληλη ψυχολογική βοήθεια.

Mommy’s School
Μητρικός Θηλασμός
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Τοκετός σαν στο σπίτι