Σε όλες τις περιπτώσεις που εμφανίζει η έγκυος συμπτώματα ασθένειας, θα πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα ο γυναικολόγος.

 

‘Κρυολόγημα’

Σε περιπτώσεις αναπνευστικής ιώσεως με φαρυγγικό πόνο στην κατάποση και κυνάγχη (συνάχι) ή και πυρετό κάτω από 38,5 ˚C, η λήψη παρακεταμόλης (μέχρι 3 γραμμάρια ημερησίως) θα ανακουφίσει τα συμπτώματα και θα βοηθήσει να υποχωρήσει ο πυρετός. Το έμβρυο ενοχλείται πολύ από την άνοδο της θερμοκρασίας στο σώμα της εγκύου, διότι ζει σε περιβάλλον θερμότερο κατά 1 ˚C.

Καλό είναι να αποφεύγονται οι ειδικές ρινικές σταγόνες για το συνάχι, και στη θέση τους να γίνονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό.

Σε περιπτώσεις ξερού βήχα να προτιμώνται αντιβηχικά σιρόπια χωρίς κωδεΐνη. Σε περιπτώσεις παραγωγικού βήχα η λήψη αποχρεμπτικών σιροπιών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Διάρροια

Ο κίνδυνος των διαρροϊκών κενώσεων είναι η αφυδάτωση της εγκύου. Θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα η διατροφή της με συχνή ενυδάτωση με γλυκά μη αεριούχα αναψυκτικά ή με τσάι και χαμομήλι. Η λήψη προβιοτικών βακτηρίων (γαλακτοβακίλλων κυρίως) για την εντερική χλωρίδα βοηθάει στη γρήγορα αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Με στόχο λοιπόν τη διπλή προστασία, τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου-νεογνού, συστήνεται από διεθνείς επιστημονικές επιτροπές και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός των εγκύων με συγκεκριμένα εμβόλια. Οι οδηγίες αφορούν τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό των εγκύων, καθώς και των ανεμβολίαστων λεχωίδων και των μητέρων που θηλάζουν, αλλά και τον εμβολιασμό της εγκύου με το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (Τdap), σε κάθε εγκυμοσύνη, στο 2ο με 3ο τρίμηνο της κύησης. Συζητήστε το με το γυναικολόγο σας.

Mommy’s School
Μητρικός Θηλασμός
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Τοκετός σαν στο σπίτι