Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι του μυομητρίου , δηλαδή του μυϊκού ιστού της μήτρας. Ποικίλλουν σε μεγέθη και σε τοποθεσία. Διακρίνονται σε υποβλενογόνια (δηλαδή κάτω από το εσωτερικό στρώμα της μήτρας), σε ενδοτοιχωματικά και σε υπο-ορογόνια (δηλαδή κάτω από το εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας). Τα υποβλενογόνια αφαιρούνται κυρίως με υστεροσκόπηση ενώ οι άλλες δύο κατηγορίες με λαπαροσκόπηση.

Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλούν κυρίως:

  • μητρορραγίες, έντονη απώλεια αίματος στην περίοδο, αναιμία
  • κοιλιακό άλγος
  • συμπτώματα από συμπίεση άλλων οργάνων από το ινομύωμα (ουροδόχος κύστη,ουρητήρες, έντερο)
  • υπογονιμότητα, καθ’έξιν αποβολές.

Το ινομύωμα δεν είναι καρκίνος.

Ο εκφυλισμός ενός ινομυώματος σε κακοήθη όγκο (σάρκωμα) είναι σπάνιος (<1%).

Τα ινομυώματα είναι ορμονο-εξαρτώμενοι όγκοι, δηλαδή μπορούν να εξελίσσονται και να μεγαλώνουν για όσο διάστημα η γυναίκα είναι υπό την επήρεια των οιστρογόνων, δηλαδή από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση.

Συνήθως τα ινομυώματα ανιχνεύονται νωρίς στο γυναικολογικό υπερηχογράφημα όταν το μέγεθός τους αρχίζει να ξεπερνά τα 2 εκατοστά.

Η φαρμακευτική αγωγή με αγωνιστές Gn-RH επιτυγχάνει τη συρρίκνωσή τους και την ελάττωση των μητρορραγιών για το διάστημα των λίγων μηνών της θεραπείας. Με το τέλος της θεραπείας τα ινομυώματα επιστρέφουν στην αρχική κατάστασή τους, εφ’όσον δεν αφαιρεθούν χειρουργικά.

Η αφαίρεση του ινομυώματος είναι συμβατή με μελλοντική εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να διατηρηθεί στο μέγιστο η γονιμότητα της γυναίκας (μικρότερη δυνατή τομή στη μήτρα, πρόληψη μετεγχειρητικών συμφύσεων).

Η ενδοσκοπική χειρουργική ομάδα μας, εφαρμόζει δύο τεχνικές αφαίρεσης ινομυωμάτων: τη λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή και τη λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ινομυωματεκτομή. Και στις δυο τεχνικές εφαρμόζονται οι αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery). Η μόνη διαφορά μεταξύ της λαπαροσκοπικής ινομυωματεκτομής και της λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενης ινομυωματεκτομής είναι μια αύξηση στο μέγεθος της τομής στη γραμμή του ηβικού τριχώματος από 0,5 εκατοστά σε 3,5 εκατοστά. Αυτό επιτρέπει την αφαίρεση ινομυωμάτων κάθε μεγέθους και σε οποιαδήποτε θέση. Η νοσηλεία και στις δύο περιπτώσεις είναι μικρότερη από 24 ώρες.

Υπογονιμότητα
Υστεροσκόπηση
Ενδομητρίωση
Ινομυώματα της μήτρας
Η Ρομποτική Χειρουργική στη Γυναικολογία