Η λαπαροσκόπηση μαζί με την υστεροσκόπηση αποτελούν την ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική. Η λέξη ενδο-σκόπηση φανερώνει ότι η τεχνική αυτή βασίζεται στην επισκόπηση με τηλεσκοπική κάμερα των έσω οργάνων, χωρίς την ανάγκη διάνοιξης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η ενδοσκόπηση χρησιμοποιείται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες, σε όλες σχεδόν τις γυναικολογικές επεμβάσεις.

Στη λαπαροσκόπηση, όλη η επέμβαση πραγματοποιείται διά μέσου μικρών τομών (5 με 11 χιλιοστών), εφ’όσον η κοιλιακή χώρα έχει διογκωθεί πρώτα με αέριο CO2, για τη διευκόλυνση των χειρουργικών χειρισμών. Η τεχνική αυτή βασίζεται πάνω στη μοντέρνα άποψη της παγκόσμιας χειρουργικής για την ελάχιστη δυνατή επεμβατική χειρουργική (Minimally Invasive Surgery). Η αυτοφωτιζόμενη τηλεσκοπική κάμερα με τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία περνούν μέσα στην κοιλιακή χώρα από τις μικρές τομές, και αποτελούν ουσιαστικά προέκταση των χεριών του χειρουργού, επιτρέποντάς του να τα χρησιμοποιεί έξω από το σώμα και να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Η όλη επέμβαση προβάλλεται σε οθόνες τηλεόρασης και καταγράφεται ψηφιακά.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το θεμιτό χειρουργικό αποτέλεσμα, έχοντας ως πλεονεκτήματα: τη μικρότερη δυνατή διάρκεια της νοσηλείας, τις μικρότερες δυνατές χειρουργικές ουλές, και την γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή ζωή και εργασία της γυναίκας.

Για τις περισσότερες λαπαροσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις χρειάζεται νοσηλεία μικρότερη ή ίση των 24 ωρών. Οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι σαφώς ασθενέστεροι αυτών της κλασικής χειρουργικής με λαπαροτομία. Επίσης το αισθητικό αποτέλεσμα των λαπαροσκοπικών ουλών μερικών χιλιοστών, είναι καλύτερο από αυτό των κλασικών χειρουργικών ουλών μερικών εκατοστών.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται υπό Γενική Αναισθησία. Η χορήγηση φαρμάκων κατά του πόνου ξεκινά πριν την αρχή της επέμβασης. Η χορήγηση παυσίπονων συνεχίζεται και μετά το πέρας της λαπαροσκόπησης.

[fve]https://youtu.be/FYMJPb_XYwI[/fve]

Υπογονιμότητα
Υστεροσκόπηση
Ενδομητρίωση
Ινομυώματα της μήτρας
Η Ρομποτική Χειρουργική στη Γυναικολογία