Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι του μυομητρίου , δηλαδή του μυϊκού ιστού της μήτρας. Ποικίλλουν σε μεγέθη και σε τοποθεσία.
Διακρίνονται σε υποβλενογόνια (δηλαδή κάτω από το εσωτερικό στρώμα της μήτρας), σε ενδοτοιχωματικά και σε υπο-ορογόνια(δηλαδή κάτω από το εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας).
Τα υποβλενογόνια αφαιρούνται κυρίως με υστεροσκόπηση ενώ οι άλλες δύο κατηγορίες με λαπαροσκόπηση.
Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλούν κυρίως:
- μητρορραγίες, έντονη απώλεια αίματος στην περίοδο, αναιμία
- κοιλιακό άλγος
- συμπτώματα από συμπίεση άλλων οργάνων από το ινομύωμα (ουροδόχος κύστη,ουρητήρες, έντερο)
- υπογονιμότητα, καθ’έξιν αποβολές.
Το ινομύωμα δεν είναι καρκίνος.
Ο εκφυλισμός ενός ινομυώματος σε κακοήθη όγκο (σάρκωμα) είναι σπάνιος (<1%).
Τα ινομυώματα είναι ορμονο-εξαρτώμενοι όγκοι, δηλαδή μπορούν να εξελίσσονται και να μεγαλώνουν για όσο διάστημα η γυναίκα είναι υπό την επήρεια των οιστρογόνων, δηλαδή από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΩΝ της μήτρας
- οι διαταραχές του κύκλου με αύξηση τη αιμορραγίας στην περίοδο, σε ποσότητα, ή διάρκεια, ή συχνότητα, χρειάζονται διερεύνηση από γυναικολόγο για τυχόν ινομυώματα στη μήτρα.
- ο πόνος στην περίοδο, ή ο χρόνιος πόνος στην κοιλιά, μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη ινομυωμάτων.
- η κλινική γυναικολογική εξέταση ανιχνεύει ινομυώματα μεγάλου μεγέθους (>5 εκ).
- το ενδοκολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Συνήθως τα ινομυώματα ανιχνεύονται νωρίς στο γυναικολογικό υπερηχογράφημα όταν το μέγεθός τους αρχίζει να ξεπερνά τα 2 εκατοστά.
- Η μαγνητική τομογραφία ανιχνεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς τη θέση, το μέγεθος και την υφή (διαφορο-διάγνωση από αδενομύωση και σάρκωμα).
- στην εξέταση αίματος κάποιοι συγκεκριμένοι δείκτες θα βοηθήσουν στη διαφορο-διάγνωση με το σάρκωμα (ca125, ca19.9, cea, LDH ισοένζυμα)
ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ των ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΩΝ στης ΜΗΤΡΑΣ
- Η φαρμακευτική αγωγή με αγωνιστές Gn-RH (ή και άλλων ορμονικών σκευασμάτων όπως τα SPRM και οι ανταγωνιστές Gn-RH) επιτυγχάνει τη συρρίκνωσή τους και την ελάττωση των μητρορραγιών για το διάστημα των λίγων μηνών της θεραπείας. Με το τέλος της θεραπείας τα ινομυώματα επιστρέφουν στην αρχική κατάστασή τους, εφ’όσον δεν αφαιρεθούν χειρουργικά.
- Η αφαίρεση του ινομυώματος είναι συμβατή με μελλοντική εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να διατηρηθεί στο μέγιστο η γονιμότητα της γυναίκας (μικρότερη δυνατή τομή στη μήτρα, πρόληψη μετεγχειρητικών συμφύσεων).
Λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας
Η ενδοσκοπική χειρουργική ομάδα μας, εφαρμόζει δύο τεχνικές αφαίρεσης ινομυωμάτων: τη λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή και τη λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ινομυωματεκτομή. Και στις δυο τεχνικές εφαρμόζονται οι αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery). Η μόνη διαφορά μεταξύ της λαπαροσκοπικής ινομυωματεκτομής και της λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενης ινομυωματεκτομής είναι μια αύξηση στο μέγεθος της τομής στη γραμμή του ηβικού τριχώματος από 0,5 εκατοστά σε 3,5 εκατοστά. Αυτό επιτρέπει την αφαίρεση ινομυωμάτων κάθε μεγέθους (<10 εκ.) και σε οποιαδήποτε θέση. Η νοσηλεία και στις δύο περιπτώσεις είναι μικρότερη από 24 ώρες.
Χειρουργική Επέμβαση |
Χρόνος Νοσηλείας |
Χρόνος Ανάρρωσης |
Κοιλιακή αφαίρεση ινομυώματος |
2-3 μέρες |
6 εβδομάδες |
Λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ινομυωματεκτομή |
12-24 ώρες |
1-2 εβδομάδες |
Λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή |
12-24 ώρες |
1-2 εβδομάδες |
Οι παραπάνω λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μπορούνε να πραγματοποιηθούνε και ρομποτικά.
Τέλος τα υποβλενογόνια ινομυώματα, δηλαδή αυτά που προβάλλουν στην ενδομήτρια κοιλότητα και προκαλούν συνήθως αιμορραγία και υπογονιμότητα, αφαιρούνται με υστεροσκόπηση. Η διάρκεια νοσηλείας είναι μερικές ώρες !