Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας

Στις περιπτώσεις με πρόβλημα στην ωοθυλακιορρηξία της γυναίκας, η φαρμακευτική πρόκληση (με χάπια ή ενέσεις) της ωοθυλακιορρηξίας παράλληλα με την υπερηχογραφική παρακολούθηση των ωοθηκών, μπορεί να βοηθήσει στην αυτόματη ή υποβοηθούμενη σύλληψη.

Ενδομήτρια σπερματέγχυση

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση αυξάνει το ποσοστό σύλληψης κατά 13% περίπου κυρίως λόγω της επεξεργασίας του σπέρματος στο εργαστήριο και του κατάλληλου χρόνου που πραγματοποιείται, αφού συνήθως γίνεται παράλληλα με την πρόκληση ή την παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας. Η διαδικασία αυτή είναι σχετικά εύκολη για το ζευγάρι και με χαμηλό κόστος. Οι προσπάθειες ενδομήτριας σπερματέγχυσης καλό θα είναι να μην ξεπερνούν τις 3 με 6.

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι το τελευταίο στάδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και με τα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 40%.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την φαρμακευτική πρόκληση της ωοθυλακιορρηξιας. Συγκεκριμένα, η γυναίκα θα λαμβάνει καθημερινά ενέσιμες γοναδοτροπίνες και άλλες ουσίες για την ωρίμανση περισσοτέρων ωοθυλάκιων. Στη μέση του κύκλου πραγματοποιείται η ωοληψία, η λήψη δηλαδή των ώριμων ωαρίων από τις ωοθήκες. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με ελαφριά αναισθησία.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται στο εργαστήριο από τον εμβρυολόγο, η τεχνητή γονιμοποίηση με τα σπερματοζωάρια. Την 2η με 5η μέρα των γονιμοποιημένων ωαρίων (δηλαδή των εμβρύων), πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά μέσα στη μήτρα.

Στον παρακάτω σύνδεσμο η αμερικάνικη εταιρεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγης, προσφέρει ένα στατιστικό μοντέλο πρόβλεψης της επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας.

Σε περιπτώσεις αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή/και σε περιπτώσεις αποβολών, θα πρέπει να γίνεται περαιτέρω διερεύνηση:

  • Εξετάσεις αίματος στη γυναίκα για θρομβοφιλίες
  • Εξετάσεις αίματος στη γυναίκα για αυτο-άνοσα νοσήματα
  • Καρυότυπος του άντρα και της γυναίκας
  • Εξέταση του σπέρματος για DNA fragmentation
Λαπαροσκόπηση στη γυναικολογία
Ενδομητρίωση
Ινομυώματα της μήτρας
Υστεροσκόπηση
Πολυκυστικές ωοθήκες