Η διατήρηρηση της γονιμότητας της γυναίκας με κρυοκατάψυξη ωοθηκικού ιστού γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της εξέλιξης των τεχνικών κρυοσυντήρησης ιστών.
Σήμερα, οι γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους :
- πριν αυτή αρχίσει να φθίνει λόγω ηλικίας (>37 έτη)
- λόγω χημειοθεραπείας (σε καρκινοπαθείς)
H κρυοκατάψυξη ωοθηκικού ιστού και η κρυοκαταψυξη ωαρίων αποτελούν τις βασικές εναλλακτικές που έχουν.
Η διατήρηση της γονιμότητας με κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού έχει προσφέρει νέες δυνατότητες για τεκνοποίηση σε καρκινοπαθείς, μετά από χειρουργεία ή χημειοθεραπεία που ως γνωστό επηρρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των ωοθηκών. Με άλλα λόγια,πριν την έναρξη θεραπειών για τον καρκίνο, πραγματοποιείται μια λαπαροσκοπική λήψη ωοθηκικού ιστού και κρυοκαταψύχεται. Όταν λοιπόν ξεπεραστεί το πρόβλημα υγείας της γυναίκας και πλέον επιθυμεί να τεκνοποιήσει, πραγματοποιείται λαπαροσκοπική αυτόλογη μεταμόσχευση του ίδιου ωοθηκικού ιστού, ο οποίος δεν έχει επηρρεαστεί αρνητικά από τις προηγούμενες θεραπείες. ‘Εχουν γεννηθεί μέχρι τώρα εκατοντάδες μωρά σε όλο τον κόσμο, με αυτό τον ελπιδοφόρο τρόπο. Συγκεκριμένα λοιπόν:
Διατήρηση της γονιμότητας με κρυοκατάψυξη ωοθηκικού ιστού, με λαπαροσκόπηση
Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τα άωρα/ανώριμα ωάρια της ωοθήκης αντέχουν περισσότερο στη διαδικασία της κρυοκατάψυξης και απόψυξης. Συνεπώς η διαδικασία λήψης ωοθηκικού ιστού με λαπαροσκόπηση και η κρυοκατάψυξή του είναι μία εναλλακτική λύση στη διατήρηση της γονιμότητας μίας γυναίκας, κυρίως σε περιπτώσεις :
- που χρειάζεται άμεση έναρξη της χημειοθεραπείας
- κοριτσιών σε προεφηβική ή και εφηβική ηλικία
- γυναικών με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, στις οποίες δεν επιτρέπεται η λήψη ορμονών για την πρόκληση ωορρηξίας.
Η λαπαροσκοπική λήψη του ωοθηκικού ιστού απαιτεί ολιγό-ωρη παραμονή στην κλινική ή νοσηλεία 24 ωρών μόνο. Η γυναίκα μετά από μία τέτοια επέμβαση αισθάνεται αρκετά γρήγορα και επανέρχεται στις καθημερινές της ασχολίες.
Ο ωοθηκικός ιστός αυτός θα έχει την ηλικία και τις δυνατότητες γονιμότητας που είχε η γυναίκα τη στιγμή της κρυοκατάψυξης. Μπορεί να παραμείνει για πολλά έτη στη κρυοσυντήρηση με αυτό τον τρόπο.
Τι γίνεται λοιπόν όταν αυτή η γυναίκα επιθυμεί να τεκνοποιήσει ;
Οταν η γυναίκα επιθυμεί να τεκνοποιήσει, ο κρυοσυντηρημένος ωοθηκικός ιστός της αποψύχεται με σκοπό να μεταμοσχευτεί με λαπαροσκόπηση ξανά στο σώμα της γυναίκας.
Σε πρόσφατη δημοσίευση μελέτης μετα-ανάλυσης (Reproductive Sciences 2017), το ποσοστό επιτυχούς κύησης και τοκετού μετά απο μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού είναι 57,5% .
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω πως το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στον κόσμο από τη διαδικασία της κρυοκατάψυξης ωοθηκικού ιστού και την αυτόλογη μεταμόσχευσή του στην ίδια τη γυναίκα μετά τη θεραπεία της για λέμφωμα, πραγματοποιήθηκε το 2004, στο πανεπιστήμιο όπου φοίτησα και εκπαιδεύτηκα, από την ομάδα του καθηγητού μου Jacques DONNEZ, στο Université Catholique de Louvain, στις Βρυξέλλες.