Η πολύπλοκη φύση της ενδομητριωσης έχει οδηγήσει σε πολλές παρεξηγήσεις και αναλήθειες, αν και επηρεάζει πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες. Σας παραθέτω τους κυριότερους μύθους και αλήθειες σχετικά με την ενδομητρίωση.
Η ενδομητρίωση είναι δύσκολη να την κατανοήσεις.
Από την πλευρά της γυναίκας η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που είναι δύσκολο να κατανοήσει, γι’αυτό και περιβάλλεται από ταμπού και μύθους, αλλά κυρίως από καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία. Επίσης τα συμπτώματα της μπορούν αν είναι ποικίλλα και χρόνια.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάζει τη μακροχρόνια ποιότητα ζωής της γυναίκας τόσο στην καθημερινότητα της ( εκπαίδευση, εργασία, κοινωνικές δραστηριότητες) άλλα ακόμα και στη σεξουαλική ζωή της.
Ο έντονος πόνος στην περίοδο δεν είναι φυσιολογικός.
Η αντίληψη των προηγουμένων αιώνων ότι η κατάσταση αυτή έχει κυρίως ψυχολογική αιτιολογία καθυστέρησε αρκετά ώστε να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η ιατρική κοινότητα. Ο χρόνιος πόνος στην περίοδο που επηρεάζει την καθημερινότητα μιας γυναίκας δεν είναι κάτι φυσιολογικό που θα πρέπει να το υπομένει.
Καμιά γυναίκα δεν είναι πολύ νέα για να έχει ενδομητρίωση.
Αρκετοί ιατροί τα προηγούμενα χρονιά δεν πίστευαν ότι μια έφηβη θα μπορούσε να έχει ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση επιβεβαιωνόταν σε μεγαλύτερες ηλικίες όταν χρειάζονταν πλέον ανοιχτό χειρουργείο. Η ανάπτυξη όμως της απεικονιστικής ιατρικής (υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία) καθώς και η εισαγωγή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τις τελευταίες 2 δεκαετίες, βοηθήσαν ώστε να αποδειχθεί η ύπαρξη ενδομητρίωσης σε νεαρές ηλικίες.
Η ορμονική θεραπεία δε θεραπεύει την ενδομητρίωση.
Η ορμονική θεραπεία από ανάλογα Gn-RH, προγεσταγόνα και αντισυλληπτικά χάπια δε θεραπεύουν την ενδομητρίωση μακροχρόνια. Μετριάζουν τα συμπτώματα και την έκταση της ενδομητρίωσης για το διάστημα που τα λαμβάνει μία γυναίκα. Με τη διακοπή τους η ενδομητρίωση μαζί με τα συμπτώματά της επανέρχονται. Η θεραπεία με την έννοια της αφαίρεσης πραγματοποιείται μόνο με τη χειρουργική μέθοδο από εξειδικευμένο χειρουργό γυναικολόγο.
Επίσης η ορμονική θεραπεία δεν αυξάνει τις πιθανότητες μίας γυναίκας με ενδομητρίωση να μείνει έγκυος, αφού όσο λαμβάνει τη θεραπεία δεν υπάρχει δυνατότητα σύλληψης.
Η εγκυμοσύνη δε θεραπεύει την ενδομητρίωση
Η εγκυμοσύνη (όπως και η ορμονική θεραπεία) ελαττώνει ή εξαφανίζει τα συμπτώματά της ενδομητρίωσης. Δυστυχώς όμως όταν επανέρχεται η έμμηνος ρύση μετά τον τοκετό και το θηλασμό, τα συμπτώματά της ενδομητρίωσης μπορούν να επανεμφανιστούν.
Η ενδομητρίωση δεν ισοδυναμεί με στειρότητα.
Αρκετές νεαρές γυναίκες έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι δε θα μπορέσουν να τεκνοποιήσουν επειδή έχουν ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση θεωρείται παράγοντας υπο-γονιμότητας (κι όχι στειρότητας) κυρίως σε γυναίκες άνω των 30 ετών.
Η υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) δε θεραπεύει την ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι η παρουσία έκτοπου ιστού (ενδομητρίου) από την κοιλότητα της μήτρας. Εάν αφαιρεθεί η μήτρα οι έκτοπες εστίες παραμένουν σε άλλα όργανα του σώματος και θα προκαλούν συμπτώματα εφόσον υπάρχουν ακόμα λειτουργικές ωοθήκες που θα παράγουν οιστρογόνα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενδομητρίωση.
όπως επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο, σχετικό με τους πόνους στην περίοδο: