Σαλπιγγογραφία – Υστεροσαλπιγγογραφία

Αρκετά συχνά στα πλαίσια της διερεύνησης της υπογονιμότητας , η γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε μία ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ ή πιο ακριβώς σε μία Υστερο-Σαλπιγγογραφία. Πρόκειται για μία εξέταση ακτινοσκοπική με τη χρήση δηλαδή των ακτινών Χ. Η δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι αρκετά μικρή οπότε και δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος.

Περιγραφή της εξέτασης – ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ

Η σαλπιγγογραφία (ή ύστερο-σαλπιγγογραφία) είναι είναι η απεικόνιση με τη βοήθεια έγχυσης σκιαστικού υγρού της κοιλότητας της μήτρας και των δύο σαλπίγγων.

Η εξέταση πραγματοποιείται σε ακτινολογικό εργαστήριο από Γυναικολόγο ή Ακτινολόγο. Η κατάλληλη στιγμη είναι η πρώτη φάση του κύκλου, δηλαδή στο πρώτο 10μερο μετά την περίοδο. Χρησιμοποιούνται σχεδόν τα ίδια γυναικολογικά εργαλεία με τη λήψη τεστ ΠΑΠ. Διαρκεί 3 – 10 λεπτά, και τα αποτελέσματα μπορούν να εκδοθούν άμεσα. Είναι απαραίτητη η λήψη προφυλακτικής αντιβιοθεραπείας για τις επόμενες 3 μέρες, ώστε να αποφευχθεί τυχόν ανιούσα ενδομήτρια λοίμωξη.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ για σαλπιγγογραφία στα πλαίσια

Πρακτικές συμβουλές ώστε η εξέταση να μην είναι μία τραυματική εμπειρία :

  • να έχετε πάρει κάποιο παυσίπονο 1 ώρα πριν την εξέταση (παρακεταμόλη, αντιφλεγμονώδες,σπασμολυτικό)
  • να είστε χαλαρες ! Όσο σφιγγεστε τόσο θα νιώθετε την πίεση των εργαλείων στον κόλπο σας
  • να είστε προετοιμασμένες ότι η μήτρα σας θα αντιδράσει στην έγχυση του σκιαστικού υγρού και ίσως νιώσετε τις κράμπες που έχετε στην περίοδο όταν “κατεβαίνει” το αίμα.
  • να προτιμήσετε κάποιον ιατρό με εμπειρία στην εξέταση αυτή.

Ανάλογα με το αποτελέσμα της σαλπιγγογραφίας, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, υστεροσκόπηση ή και λαπαροσκόπηση.