Συμβουλές για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεται μία γυναίκα ;

Πάρα πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες επειδή θέλουν να είναι πολύ καθαρές. Οι διάφορες κολπικές εκκρίσεις ή μυρωδιές τις κάνουν να νομίζουν ότι έχουν κάποιο μικρόβιο στην περιοχή και προσπαθούν να απολυμάνουν την περιοχή. Ομως το δέρμα του αιδοίου χάνει το προστατευτικό υδρολιπιδικό στρώμα με το συχνό πλύσιμο. Επίσης ο κόλπος θα πρέπει να θεωρείται ως ένα οικοσύστημα που στηρίζεται στην ισορροπία εκατομμυρίων μικροβίων μεταξύ τους. Εάν με το υπερβολικό πλύσιμο διαταράξουμε αυτή την ισορροπία, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες για την ανάπτυξη μιας πραγματικής κολπίτιδας.

Δεν είναι χρήσιμο το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής για περισσοτερες από μία φορά την ημέρα.

Με ποιο τρόπο θα πρέπει να πλένεται η ευαίσθητη περιοχή;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιείται χλιαρό νερό από ψηλά και όχι άμεσα στο αιδοίο. Καλύτερα να αποφεύγονται τα σφουγγαρια γιατί προκαλούν μικροτραυματισμούς. Ο καθαρισμός με το χέρι στο αιδοίο είναι ο ενδεδειγμένος. Καλό είναι να μη γίνονται ποτέ πλύσεις στον κόλπο διότι έτσι διαταράσεται η ισορροπία του. Οι γαλακτοβάκιλλοι πρέπει να υπάρχουν σε αφθονία στη χλωρίδα του κόλπου. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται οι περισσότερες κολπίτιδες. Ας σημειωθεί ότι το προσεκτικό στέγνωμα της περιοχής εξαφανίζει κάθε ίχνος υγρασίας η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για μυκητιάσεις.

Ποιο προϊόν να χρησιμοποιεί;

Δεν είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού προϊόντος για την πλύση της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το σκέτο νερό είναι αρκετό, ή ακόμα και το αφρόλουτρο που θα στάξει από τα ανώτερα σημεία του σώματος. Δυστυχώς, αρκετά προϊόντα με ένδειξη για χρήση για την ευαίσθητη περιοχή έχουν έντονη αντισηπτική δράση, γεγονός που θα διαταράξει την ισορροπία στη μικροβιακή χλωρίδα της περιοχής.

Επίσης έντονα αρώματα και συνθετικά μπορεί να ερεθίσουν το βλενογόνο ή να προκαλέσουν αλλεργίες.

To pH του προϊόντος, δηλαδή η οξύτητά του θα πρέπει να είναι μεταξύ 5 και 8, όμοια δηλαδή με το pH του δέρματος του αιδοίου και του βλενογόνου του κόλπου. Μελέτες έδειξαν ότι η οξύτητα του κόλπου δεν μεταβάλλεται με εξωτερικά προιόντα. Ας σημειωθεί ότι η ανάπτυξη μυκήτων είναι πιο έντονη σε όξινο περιβάλλον δηλαδή σε pH μικρότερο του 7. Οπότε εάν χρησιμοποιηθεί κάποιο προϊόν για την πλύση της ευαίσθητης περιοχής, καλό θα ήταν να έχει ουδέτερο pH (7) ή και ελαφρώς αλκαλικό (pH=8).

Περιποίηση κατά την έμμηνο ρύση

Τις μέρες που η γυναίκα έχει περίοδο η συχνή αλλαγή ( τουλάχιστον κάθε 4ωρο) του ταμπόν ή της σερβιέτας προφυλάσσει από την ανάπτυξη μικροβίων.

Περιποίηση μετά την επαφή

Μία απλή εξωτερική πλύση με νερό ή και με κάποιο ουδέτερο προϊόν μετά τη σεξουαλική επαφή θα φανεί χρήσιμη σε κάποιες γυναίκες. Η ούρηση μετλα την επαφή μειώνει το ποσοστό εμφάνισης των ουρολοιμώξεων.

Αποτρίχωση

Η αποτρίχωση της περιοχής θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες υγιεινής ώστε να αποφεύγονται λοιμώξεις από τραυματισμούς. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο για τους πιθανούς κινδύνους της αποτρίχωσης.